Dit landelijke samenwerkingsverband richt zich op kennisdeling en ontwikkeling van nieuw onderwijs op het gebied van technologie en recht. Docent Privaatrecht Vivian Dank participeert namens de Juridische Hogeschool Avans & Fontys en vormt de schakel naar het lectoraat Recht en Digitale Technologie.
“Legal Tech gaat over alle technologie die het werk van de juridische dienstverlening raakt. En dat is heel breed”, vertelt Vivian. “Het gaat bijvoorbeeld over automatisering van taken in de advocatuur en de ontwikkeling van een online platform tot digitalisering van juridische data. Maar ook over big data of kunstmatige intelligentie.” De Legal Tech Alliantie wil – behalve adequaat onderwijs ontwikkelen – docenten en studenten bewustmaken van de noodzaak om als jurist kennis te hebben van digitalisering en digitaal bekwaam te zijn. “Dat doen we door op iedere hogeschool evenementen te organiseren waar professionals uit het werkveld vertellen hoe zij omgaan met bepaalde thema’s. En waar hogescholen andersom laten zien hoe zij zo’n thema in hun onderwijs opnemen.”
Vivian Dank
Vivian:
De Legal Tech Alliantie wil – behalve adequaat onderwijs ontwikkelen – docenten en studenten bewustmaken van de noodzaak om als jurist kennis te hebben van digitalisering en digitaal bekwaam te zijn.
eDiscovery
Onlangs was er bijvoorbeeld een evenement over eDiscovery en big data. Dat ging over de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om in no-time grote hoeveelheden juridische documenten te onderzoeken, onder meer op regelgeving of uitspraken van rechters. “Vroeger kon zo’n onderzoek dagen duren, omdat alles handmatig moest. Nu komen steeds meer programma’s waarmee grote hoeveelheden informatie razendsnel doorzocht kunnen worden”, aldus Vivian die als voorbeeld het programma Zylab noemt. Ontwikkelaars van dit programma geven inmiddels les op verschillende hogescholen. Ook begeleiden ze studenten bij afstudeerstages op dat gebied.
Een andere samenwerking die de Legal Tech Alliantie is gestart met het werkveld betreft Berkeley Bridge: een aanbieder van een systeem waarin digitale beslisbomen kunnen worden gebouwd. Gemeenten moeten op dit moment in het kader van het Digitaal Stelsel Omgevingswet hun regelgeving aanpassen aan een digitale omgeving. “Voor hulp hierbij kunnen gemeenten of provincies bij de dichtstbijzijnde hogeschool aankloppen en dan kunnen studenten bijvoorbeeld als afstudeerstage een gemeente gaan helpen. Door heel het land worden studenten aan elkaar gekoppeld en geschoold op dit specifieke terrein en getraind in het programma.”
COLUMN RENS VAN DER VORST
Alles wat ik weet van de rechtspraak heb ik geleerd van Law & Order. Er zijn in totaal 657 afleveringen gemaakt van deze Amerikaanse rechtbankserie en ik heb ze bijna allemaal gezien. De essentie is steeds hetzelfde: er is een slachtoffer en ze gaan op zoek naar een dader. Simpel. Soms, in de allerbeste afleveringen, is er een dubbele laag en blijkt het slachtoffer de dader te zijn.
Of vice versa.
In mijn eigen vakgebied, achterover hangen en nadenken over technologie, zijn er ook overal slachtoffers en daders. En die rollen veranderen ook voortdurend. Laat ik een paar voorbeelden geven.
Ten eerste, buienradar. De app die zorgt dat je vaker naar je scherm kijkt, dan naar de lucht. Kon je vroeger nog gewoon slachtoffer zijn van een regenbui, tegenwoordig ben je ook een beetje een dader. Hoezo ben je nat? Sukkel! Waarom druppel je op mijn dure houten vloer? Je had toch kunnen zien dat het ging regenen.
Of, overgewicht. Dat is een complex probleem. De oorzaak ligt in informatievoorziening, onderwijs, sociale klasse, suiker in te goedkoop, ongezond eten en ga zo maar door. Dikke mensen zijn vooral slachtoffers. Maar met apps die het probleem versimpelen en bijhouden hoeveel je eet en loopt, verandert die rol. Nog steeds overgewicht? Downloaden die app, dikkerd! Anders gaat mijn ziektekostenpremie omhoog.
Andersom gebeurt het ook. Ik heb jaren ruzie gemaakt met mijn dochter omdat ze teveel naar haar schermpje keek. Dreigen, schreeuwen, straffen! Ik behandelde haar als dader. Inmiddels weet ik dat ze slachtoffer is van manipulatieve algoritmes, een TikTokjunkie, dus nu probeer ik haar te helpen. Straffen vond ik makkelijker. En lekkerder.
Technologie maakt van slachtoffers daders en vice versa. Net zoals in mijn favoriete, gelaagde afleveringen van Law & Order. Ik zou het dus heerlijk moeten vinden.
Waarom voelt het dan niet zo?
Rens van der Vorst
is technofilosoof en schreef ‘Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem‘. Het leukste boek over technologie van 2020!